Telen met een hart voor het milieu

Background img 0221

Telen met een hart voor het milieu

Het ecologisch omspringen met natuurlijke grondstoffen is zeer belangrijk op ons bedrijf. Daarom investeren we bewust in verschillende milieuvriendelijke oplossingen.

Regenwater

Zo vangen we regenwater dat op de gebouwen en de serres valt. Dat komt allemaal terecht in een natuurlijke regenvijver. Ook het water dat door de tomatenplanten niet wordt opgenomen, vangen we op, wordt ontsmet met UV én 100% hergebruikt.

Elektriciteit en CO2

187 zonnepanelen zorgen dan weer voor de elektriciteit die we nodig hebben. Het teveel aan elektriciteit dat de zonnepanelen opwekken, wordt op het openbaar net gezet en biedt elektriciteit voor 650 gezinnen.
Daarnaast zorgt een WKK-installatie (WarmteKrachtKoppeling) voor de warmte voor alle planten.
Verder wordt er CO2 in de serre verdeeld als belangrijke groeistof voor de plant.

Onze hommeltjes

In onze serres staan verschillende hommelkasten. Dat zijn dozen met een hommelnest in met telkens 1 koningin en vele werkers. Zij zorgen voor de bevruchting van de bloemetjes zodat er aan de tomatenplanten tomaten gaan groeien. De hommels vliegen van de ene bloem naar de andere en bestuiven zo de planten. Negen weken na de bestuiving komen er mooie oogstbare tomaten uit de bloemetjes.

Biologische oplossing tegen schadelijke insecten

We zetten ook andere beestjes (natuurlijke vijanden) in de serre voor een biologisch evenwicht in de teelt. De roofwants macrolophus is een zeer mooi voorbeeld van een insect-eter. We zetten deze diertjes in op de planten in het voorjaar en geven hem extra eten om goed te groeien.
Op verschillende plaatsen hangen er ook gele linten. Met deze linten vangen we op een biologische manier witte vliegen. De linten zijn aan beide kanten voorzien van een sterke niet giftige lijmlaag. De gele kleur – dezelfde kleur als de bloemen – trekt de insecten aan die vervolgens op de linten blijven kleven.
Verder gaan ze opzoek naar spint, larven,... zodat we eventueel ook andere insecten kunnen bestrijden.